1. Home
  2. Anglų kalbos artikeliai paprastai, greitai ir nemokamai!
English Language Courses

Anglų kalbos artikeliai paprastai, greitai ir nemokamai!

Published 2020-06-10
Share:

Anglų kalbos ARTIKELIAI daug kam atrodo baisus rūpestis. Bėda tame, kad jie išties nėra lengvas dalykas :)

Patarimas tiems, kas dar mokosi mokykloje: deja, bet jums reikia mokytis visas išimtis (kalnai, laikraščiai, gatvės, viešbučiai...), nes jums to tikriausiai prireiks egzamine.

Patarimas tiems, kas jau nebesimoko mokykloje ir anglų kalbos reikia "dėl savęs'': šiukštu nesimokykite visų išimčių, nes jų gyvenime neprireiks, o nervų išgadinsite daug, logikos ten jokios (tarkime, THE vartojamas išskirtiniams objektams. Tačiau štai viršukalnės, kurios yra neginčijamai išskirtiniai ir unikalūs objektai, visiškai negauna jokių artikelių, tarsi kokie neskaičiuojami padarai).

Keli atsakymai į dažniausiai mokinių užduodamus klausimus apie artikelius:

*Taip, artikeliai yra vartojami, kai anglai kalba tarpusavyje. Taip, jie juos vartoja be klaidų. Ir taip, jus gali ne taip suprasti, jei artikelį pavartosite su klaida (kad ir situacija su going to hospital arba going to the hospital. Pirmuoju atveju jūs gulatės į ligoninę, antruoju vykstate kažko lankyti ar langų valyti, bet ne sirgti. Va ir pasakysit kažkam, kad going to hospital, ir be reikalo išgąsdinsite žmogų.)

*Artikeliai anglakalbiams yra natūralus reiškinys. Mes juos suvokiame kaip atskirą bereikšmį, situaciją apsunkinantį žodį, o anglakalbiams tai- reikšminis ir dargi labai svarbus žodis. 

*Rinkdamiesi artikelį (jei tai ne išimtinis atvejis) galvokite ne apie taisykles (blogiausia taisyklė yra toji, kurią išmokote kokioje trečioje klasėje, kad kai objektas minimas pirmąkart, tai vartojame a, o kai jau antrąkart, tai the. Šita taisyklė realiame gyvenime pasiteisina toli gražu ne visada), o apie artikelio konkrečioje vietoje PRASMĘ. Artikelis reiškia VIENAS IŠ DAUGELIO, arba BET KURIS.  Tarkime, sakydami, I bought a house, jūs parodote, kad apie tą house klausytojas nieko nežino, ir jūs jam pristatote savo pirkinį- aš įsigijau kakokį ten namą. O jau pasakę I met Peter by the house today jūs signalizuojate klausytojui, kad kalba eina apie namą, kurį jis turėtų žinoti egzistuojant. Apskritai toji ''žinojimo'' ir ''nežinojimo'' sąvoka labai sunkiai apčiuopiama, bet pasipraktikavus įkandama. Mes rekomenduojame skaityti absoliučiai bet kokius angliškus tekstus ir kaskart stabtelti ties artikeliu klausiant savęs- aha, ir kodėl būtent šitas čia? Per laiką pastebėsite tendencijas ir imsite ''užuosti'', kur koks artikelis labiausiai tiktų.

*Nepalikinėkite daiktavardžių visai be artikelių galvodami, kad taip įvelsite mažiau klaidų. Geriau klaidingas artikelis, nei jokio- apskritai labai retai kada daiktavardis paliekamas be artikelio. Tai būna arba atvejis, kai daiktavardis neskaičiuotinas (sugar), arba kai itin abstraktus (love). Bet vėlgi, visur būna išimčių.

Keletas pavyzdžių, kaip mąstyti, renkantis artikelį:

*TAKSI VAIRUOTOJO pavyzdys. Tekstas apie tai, kaip jūs išeinate į gatvę, pamojate pirmam pasitaikiusiam taksi, ir paklausiate vairuotojo, ar jis žino tokį anokį adresą. Šiuo atveju taksi bus su artikeliu a, o taksistas- the. Kodėl, juk juos abu matote pirmą kartą? Aha, va ir nepasiteisina jau anksčiau minėta trečios klasės taisyklė. OK, taksi tikrai aišku, kad bet kokia- išėjot į gatvę, mostelėjot, nieko apie ją nežinot. Bet štai taksi vairuotojas turi vieną aplinkybę, kuri jį padaro išskirtiniu taksistu jums stovint prie pagautos taksi- šis taksistas yra vienintelis, kurį rasite toje sustabdytoje taksi. Tas taksistas, kuris sėdi sustabdytoje taksi. Labai keistai skambėtų I stop a taxi and ask a driver (sustabdau taksi ir paklausiu bet kurio vairuotojo- bet kurio iš kelių galimų? Tai kiek ten jų toje taksi?)... Taksisto pavyzdyje labai svarbi aplinkybė yra žinojimas, kad dažniausiai vienoje taksi randamas tik vienas jos vairuotojas. 

*ATLOŠO pavyzdys. Tekstas apie tai, ką matote kambaryje, į kurį iėjote pirmąsyk gyvenime: I see a table, a tv, a chair, and on the back of  the chair there is a sticker... Kodėl the back, juk ir atlošą matote pirmą kartą? Čia panašiai, kaip su taksi vairuotoju- kėdė turi vienintelį atlošą, ir tai yra aplinkybė, padaranti šį atlošą išskirtiniu. Jei kalbėtumėte apie kėdės koją, galėtumėte sakyti a, mat kėdė turi bent tris kojas pasirinkimui, o štai atlošo - ne. 

*LANGO pavyzdys. Tekstas apie tai, ką veikiate parduotuvėje- I take a carton of milk from the fridge, look around, go towards the till and on the way check my reflection in the window. Kodėl negalite pasižiūrėti, kaip atrodote, in a window? Dėl labai paprastos priežasties- kaip atrodote, matote tik viename lange vienu metu. Nebent esate keistoje patalpoje vien iš langų (o įmanoma!). Vadinasi, eidamas galite pasižiūrėti, kaip atrodote, tik tame lange, kuriame tuo metu atsispindite. Aplinkybė, kad vienu metu atsispindite tik viename lange lemia, kad tas langas, kuriame matotės, yra unikalus ir nusipelno artikelio the.

Kuo daugiau skaitykite, analizuokite tekste sutinkamus artikelius ir aiškinkitės, kodėl ten jie tokie, o ne kitokie. Jei visai pasimetėte - drąsiai rašykite mums į naujamiestis@anglustudija.lt, pamėginsime padėti! Taip pat atsakysime į jūsų klausimus mūsų Facebook'e (Anglų Kalbos Studija). 


AR ŽINOTE SAVO ANGLŲ KALBOS LYGĮ? ČIA JĮ GALITE PASITIKRINTI NEMOKAMAI!

Lengviausias būdas išmokti kalbos - bendraujant! 

MOKSLEIVIUS KVIEČIAME PRISIJUNGTI PRIE VASAROS - ir ne tik - STOVYKLŲ ANGLŲ KALBA

SUAUGUSIUOSIUS KVIEČIAME PRISIJUNGTI PRIE ŠNEKAMŲJŲ ANGLŲ KALBOS PAMOKŲ!